De behoefte aan goed onderbouwde kennis over mecenaat is groot – niet alleen bij kunstenaars, culturele instellingen, gevers, beleidsmakers en de media, maar ook bij de groeiende groep studenten die jaarlijks op het thema afstudeert. Daarom biedt deze kennisbank een breed scala aan gepubliceerd onderzoek door wetenschappers verbonden aan Nederlandse universiteiten, en door masterstudenten die aan Nederlandse universiteiten zijn afgestudeerd. Nieuw onderzoek wordt voortdurend aan het platform toegevoegd. Er kan op verschillende manieren gezocht worden: via een zoekbalk in de linker-kolom, via het teksttype, de toegang, het onderwerp, de auteur en de taal.
Beeld: De Staat van Mecenaat in samenwerking met Framer Framed
De culture of giving is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor het financieren van culturele programma’s. Maar wie geeft er eigenlijk aan wie en waarom? En hoe staan private giften in verhouding tot publieke financiering? De staat van mecenaat was een eendaags symposium van Platform BK en Framer Framed over de veranderende rol…
Lees meerDe vraag ‘wie betaalt voor de kunsten?’ is eeuwig actueel
This paper explores how an article by Marita Mathijsen on literary subsidies in the nineteenth century (1996, Nederlandse letterkunde) has served as a prelude to later research on post-romantic private literary patronage in The Netherlands on the one hand, and Dutch government policy on the other. It provides an overview of research carried out by Dutch…
Lees meerHoe bouw ik een relatie op met een mecenas?
Bij het woord ‘mecenas’ denk je wellicht aan de familie de Medici of aan de Guggenheims: rijke mensen die door het ondersteunen van kunst hun naam hebben weten te vereeuwigen. Het mecenaat – privépersonen die kunstenaars ondersteunen – bestaat al eeuwen en kan ook vandaag de dag een manier zijn om je kunstenaarschap te verstevigen….
Lees meerWaar blijft die culture of giving?
Heeft u de kunsten met een donatie de coronacrisis doorgeholpen? Die vraag legde het Prins Bernhard Cultuurfonds zomer 2020 aan de Nederlandse bevolking voor (Jongsma et al. 2020). De uitkomst was ontnuchterend: slechts 10 procent van de Nederlanders zei de kunsten extra te hebben gesteund, hoewel ruim 90 procent aangaf cultuurbezoeker te zijn. Driekwart vond…
Lees meerBoekman Extra #26: Popmuziek en mecenaat
Wie durft te vragen én durft te geven komt verder “Het breekt mijn hart dat de regering de cultuursector systematisch de kop indrukt. Maar het doet bijna nog meer pijn dat het publiek niet opkomt voor ons”. In de Volkskrant van 3 augustus 2021 maakt muzikant Jett Rebel duidelijk dat steun van de overheid onmisbaar…
Lees meerHet mecenaat als alternatief applaus
Het mecenaat heeft eigenlijk altijd bestaan, ook al was het misschien niet altijd zichtbaar. Helleke van den Braber, hoogleraar mecenaatstudies: “Ik zie het als een vorm van uitwisseling en samenwerking tussen gever en ontvanger, ondersteuner en maker.” Een uitwisseling over mecenaat tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds en Helleke van den Braber over mecenaat is te lezen…
Lees meerNaar een versterking van de veerkracht van de boekenwereld na covid-19
Dit rapport doet verslag van een onderzoek naar de vraag hoe de veerkracht van de boekensector tijdens en na de coronacrisis zou kunnen worden versterkt. Het onderzoek toont de impact van de crisis op de Nederlandse boekensector van maart 2020 tot en met december 2020, de eerste intense coronaperiode. Bureauonderzoek en interviews vormen de basis…
Lees meerVan maker naar mecenas (en weer terug): over giftuitwisseling in de kunsten
Toen de schrijver Gerard Reve begin jaren zestig besloot dat hij klaar was voor een weldoener, of, zoals hij het noemde, voor een ‘beschermer’, hoopte hij naar eigen zeggen op “een haven waarin ik mijn levensschip zeilklaar kan maken, van waaruit ik zeewaardig kan uitvaren, en waarheen ik bij storm en ontij kan terugkeren.” Het…
Lees meerBeeld oratie: Van maker naar mecenas (en weer terug)
Op 19 januari 2021 hield prof. dr. Helleke van den Braber haar oratie als hoogleraar Mecenaatstudies aan de faculteit Geesteswetenschappen. In haar rede zocht zij een antwoord op de schijnbaar simpele vraag wat het precies is dat in de relatie tussen kunstenaars en weldoeners over tafel gaat. Wat geven makers hun mecenas – en wat…
Lees meerHoogleraar mecenaatstudies Helleke van den Braber: ‘Makers en gevers moeten in de benen komen’
Hoogleraar mecenaatstudies Helleke van den Braber weet alles over de relatie tussen kunstenaars en gevers. Die wringt weleens. Want wat als een filantroop zelf wil drummen in de band die hij met zijn geld overeind helpt?
Lees meer